zaterdag 13 mei 2023

Zelenski bezoekt paus en Italiaanse premier

President Volodimir Zelenski heeft tijdens zijn bezoek aan Italië ook een ontmoeting gehad met paus Franciscus. Volgens de krant La Republica duurde het gesprek zo'n 40 minuten. De paus gaf de Oekraïense president een beeldje, gemaakt uit een olijftak, als vredessymbool. Zelenski gaf hem op zijn beurt een icoon van Madonna, geschilderd op de restanten van een kogelvrij vest. 

Sinds het begin van de Russische invasie hebben Zelenski en andere regeringsfunctionarissen bij herhaling paus Franciscus gevraagd om een bezoek te brengen aan Oekraïne. De paus antwoordde telkens dat hij bereid is om naar Kyiv te gaan, maar alleen als hij ook in Moskou welkom is om daar over vrede te praten. Franciscus zei onlangs nog dat hij werkt aan een vredesplan, maar Zelenski en zijn ministers reageerden daar op dat ze van niets wisten. Details over het gesprek van vanmiddag zijn niet bekend gemaakt.

Zelenski sprak ook met premier Giorgia Meloni die hem alle steun toezegde, ook waar het de Oekraïense wens betreft om lid van de Europese Unie te worden. Morgen is de Oekraïense president te gast in Duitsland, onder meer om de Karelsprijs in Aken in ontvangst te nemen. Dat hebben Duitse regeringsbronnen bevestigd.

Bron: Ukrajinska Pravda, European Pravda

Geen opmerkingen: