vrijdag 19 mei 2023

Peiling: een op vier wil Oekraïne nu al in de NAVO

Een op de vier inwoners van Nederland, Duitsland, Italië, Frankrijk en de Verenigde Staten is voorstander van toetreding van Oekraïne tot de NAVO, ook als de oorlog met Rusland nog gaande is. Dat blijkt uit een opiniepeiling van Kantar Public in opdracht van het New Europe Center. Het onderzoek werd gedaan met het oog op de komende conferentie van de NAVO-lidstaten in de Litouwse hoofdstad Vilnius.

De deelnemers aan de peiling kregen twee vragen voorgelegd: 'Nodig Oekraïne uit om lid te worden van de NAVO, ook als er nog een oorlog gaande is' en 'Nodig Oekraïne uit om lid te worden van de NAVO, maar laat het lidmaatschap pas na de oorlog in gaan'. 
Voor de optie 'Oekraïne wordt lid na de oorlog' kiest een kwart van de deelnemers aan de peiling. De VS zit daar met 19 procent ruim onder, Nederland met 29 procent ruim erboven.

De steun voor Oekraïne als NAVO-lid varieert per land. Over het algemeen ligt dat tussen de 50 en 56 procent in de Europese lidstaten, maar de VS springt er uit met 70 procent steun voor Oekraïne. 
In Duitsland zijn de meeste tegenstanders, 22 procent vindt dat Oekraïne geen deel moet uitmaken van het militaire bondgenootschap. In Italië is dat 19 procent, in Frankrijk 17 procent en in Nederland 16 procent. De minste weerstand is te vinden in de VS, waar slechts 12 procent tegen het NAVO-lidmaatschap voor Oekraïne is.

Bron: Rubryka

Geen opmerkingen: