maandag 22 mei 2023

Oekraïne bevestigt aanval Russen op Belgorod

Met de aanval van het Russische Vrijwilligers Korps en en Vrijheidslegioen op de Russische provincie Belgorod wordt een 'veiligheidszone' voor de burgerbevolking van het aangrenzende Oekraïense grensgebied gecreëerd. Legerwoordvoerder militaire inlichtingendiensten Andri Joesov bevestigt daarmee de aanval op Russisch grondgebied die volgens hem uitsluitend door Russische staatsburgers wordt uitgevoerd. Joesov heeft dit gezegd in een interview met de publieke zender Soespilne.

Het Vrijwilligers Korps en het Vrijheidslegion wisten een grenspost van de FSB te overrompelen. De Russen zouden het dorp Kozinka hebben veroverd en nu via Glotovo op weg zijn naar de stad Grajvoron.

De Russische president Vladimir Poetin zou geïnformeerd zijn over de situatie in Belgorod, aldus woordvoerder Dmitri Peskov van het Kremlin. Peskov sprak van 'Oekraïense saboteurs'. De aanval zou bedoeld zijn om de aandacht af te leiden van het verlies van de stad Bachmoet.

President Volodimir Zelenski's adviseur Michailo Podoljak zegt dat Oekraïne er niets mee te maken heeft 'en de situatie in de Russische provincie Belgorod met interesse volgt en de situatie bekijkt'. 

Bronnen: Ukrajinska Pravda, The Moscow Times

Geen opmerkingen: