zaterdag 20 mei 2023

Macron: 'Zelenski bij G7 kan een keerpunt zijn'

De Franse president Emmanuel Macron noemt de deelname van de Oekraïense president Volodimir Zelenski aan de G7-topontmoeting 'een unieke kans' om 'zijn positie duidelijk te maken en een boodschap mee te geven'. Macron zei dit na een gesprek met Zelenski in de Japanse stad Hiroshima waar de leiders van zeven vooraanstaande industrielanden bijeen komen. De G7 bestaat uit de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Japan, Italië en Canada. De Europese Unie praat ook mee op de topontmoeting, maar is geen lid van de G7

Zelenski heeft inmiddels ook met andere leiders gesproken, waaronder de Britse premier Rishu Sunak, de Italiaanse premier Georgia Meloni, de Indiase premier Narendra Modi en voorzitter Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad. Met Sunak besprak Zelenski de uitvoering van de overeenkomsten die zij op 14 mei sloten tijdens Zelenski's bezoek aan Londen. 

Met Meloni sprak Zelenski over de Italiaanse militaire en politieke steun, in het bijzonder hadden ze het over verbetering van de Oekraïense luchtverdediging. Met de Indiase premier Modi had Zelenski het over de wens om meer veldhospitaals te krijgen en over hulp bij het opruimen van explosieven in het oorlogsgebied. Ook vroeg de Oekraïense president om steun voor zijn vredesplan. 

Voorafgaand aan de topontmoeting gaven de leiders van de G7 al een steunverklaring aan Oekraïne af, met een veroordeling van de 'agressieve oorlog' die Rusland voert. De oorlog 'betekent een bedreiging voor de hele wereld omdat fundamentele normen, regels en principes van de internationale gemeenschap worden geschonden'. Daarom krijgt Oekraïne 'niet aflatende steun' voor zo lang het nodig is om een 'eerlijke en duurzame vrede' te bereiken.

Bronnen: The Kyiv Independent, Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: