donderdag 25 mei 2023

Invoerrechtenvrije export Oekraïne jaar verlengd

De Europese Raad (van regeringsleiders) verlengt de periode waarin geen invoerrechten gelden voor producten uit Oekraïne met een jaar, tot juni 2024. Het verlengingsvoorstel werd begin deze maand al met een grote meerderheid (537 stemmen voor) aangenomen door het Europese Parlement. 

'Met deze verlenging kan Oekraïne de eigen economie draaiende houden onder zeer uitdagende omstandigheden', is te lezen in een persverklaring van de Europese Raad. 'De Europese Unie toont hiermee de niet aflatende politieke en economische steun voor Oekraïne, dat nog altijd te maken heeft met de niet uitgelokte en onterechte militaire agressie van Rusland.'

Dat er zoveel voorstemmers in het Europese Parlement waren is best verwonderlijk, gezien de grote moeite die een aantal Oost-Europese landen hadden met de export van goedkope landbouwproducten uit Oekraïne die marktverstorend zou werken. Op 2 mei, vier dagen voor de stemming in het Europese Parlement over het nog een jaar schrappen van de invoerrechten, nam de Europese Commissie het besluit om het importeren van sommige Oekraïense landbouwproducten te verbieden naar Bulgarije, Hongarije, Polen, Roemenië en Slowakije. 

Bron: The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: