vrijdag 26 mei 2023

'Geen escalatie door kernwapens in Wit-Rusland'

Het Institute for the Study of War (ISW) zegt er van overtuigd te zijn dat het door Rusland stationeren van tactische kernwapens op Wit-Russisch grondgebied niet  als een escalatie moet worden gezien. Eerder gaat het om het verstevigen van de militaire greep van Rusland op het buurland. 

De Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe en zijn Wit-Russische collega Viktor Chrenin ondertekenden gisteren het verdrag, waarin uitdrukkelijk is bepaald dat Rusland de controle houdt over de tactische kernwapens. Sjojgoe zei dat dat Wit-Russische vliegtuigen gereedgemaakt zijn om kernwapens te dragen. De kernwapens zijn overigens nog niet gearriveerd, maar dat moet voor 1 juli wel het geval zijn. 

Sjojgoe kondigde verder aan dat Rusland extra troepen naar Wit-Rusland gaat sturen om de militaire infrastructuur verder te ontwikkelen, om gezamenlijke legeroefeningen te houden en om gezamenlijk verkenningsoperaties aan de grens met Oekraïne te houden. 'Het stationeren van tactische kernwapens in Wit-Rusland vereist zowel een aanzienlijke uitbreiding van de militaire infrastructuur als ook meer controle over delen van de Wit-Russische strijdkrachten.'

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: