zondag 14 mei 2023

President en volk Oekraïne krijgen de Karelsprijs

Zelenski bij de uitreiking van de Karelsprijs.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft in de Duitse stad Aken de Karelsprijs in ontvangst genomen. De prijs wordt elk jaar uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich inzet voor de Europese eenwording. Dit jaar hebben Zelensko en het Oekraïense volk de prijs gekregen, als 'eerbetoon aan hun moedige strijd voor vrijheid, zelfbeschikking, democratie en de verdediging van onze Europese waarden'. Het is de eerste keer dat zowel een president als zijn volk de prijs wint.

De organisatie achter de Karelsprijs noemde de prijs een aanmoediging om de toetredingsonderhandelingen met de Europese Unie snel te beginnen. Oekraïne is namelijk nog geen lid van de Europese Unie, maar wil wel graag toetreden tot het Europese samenwerkingsverband. Enkele dagen na de inval van Rusland vroeg Oekraïne officieel het EU-lidmaatschap aan. In juni kreeg Oekraïne de status van kandidaat-lidstaat. Toetreding kan pas na de oorlog.

Zelenski had eerder vandaag een ontmoeting in Berlijn met president Frank-Walter Steinmeier en bondskanselier Olaf Scholz. Samen met Scholz vloog Zelenski daarna naar Aken. Oekraïne kreeg vrijdag de toezegging dat Duitsland onder meer 30 Leopard-1 tanks, 20 infanteriegevechtsvoertuigen, 200
verkenningsdroes en een aantal luchtafweersystemen gaat leveren. Het gaat om een steunpakket van 2,7 miljard euro.

Bronnen: NOS, Ukrajinska Pravda, foto: website president Zelenski

Geen opmerkingen: