maandag 15 mei 2023

Prigozjin wilde locaties Russische leger verraden

Jevgeni Prigozjin, de baas van het huurlingenleger
Wagner Groep, zou meerdere keren aangeboden hebben om de locaties van Russische legertroepen te delen in ruil voor terugtrekking van de Oekraïense troepen bij de stad Bachmoet. Dat meldt de Washington Post op basis van gelekte informatie van de Amerikaanse inlichtingendiensten. Prigozjin zou zijn aanbod gedaan hebben vanwege de voortdurende hoge verliezen die Wagner lijdt bij Bachmoet. 

Twee Oekraïense regeringsfunctionarissen hebben tegenover de Washington Post op basis van anonimiteit te kennen gegeven dat Prigozjin 'meerdere keren' contact heeft gezocht met de Oekraïense militaire inlichtingendienst. Oekraïne wees het aanbod 'meer dan eens' van de hand, omdat 'Prigozjin niet te vertrouwen is en zijn voorstellen zouden misleidend kunnen zijn'. 

Tussen Prigozjin en het Russische ministerie van Defensie  botert het al langer niet. Begin deze maand dreigde de Wagner-baas zijn manschappen terug te trekken 'vanwege munitietekort'. Op 9 mei zei Prigozjin dat hij te horen had gekregen dat zijn soldaten als 'verraders van het vaderland' worden aangemerkt als zij zich zouden terugtrekken uit Bachmoet.

Bron: The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: