vrijdag 12 mei 2023

Toespraak Zelenski op songfestival is 'te politiek'

De Oekraïense president Volodimir Zelenski krijgt van de European Broadcasting Union (EBU) geen toestemming om te spreken tijdens de
finale-avond van het Eurovisie Songfestival. Zelenski zou volgens The Times gevraagd of hij via een videoverbinding deelnemers en publiek zou mogen toespreken, maar de EBU vindt zo'n optreden te politiek. 'Tegen de regels, een van de hoekstenen van dit evenement is dat het een niet-politiek karakter heeft'. 

Een opvallende reactie, aangezien Oekraïne vorig jaar het songfestival won. Eigenlijk zou het evenement nu dus in Kyiv plaats moeten hebben, maar vanwege de oorlog in Oekraïne werd gekozen voor het Engelse Liverpool. Daar hebben de organisatoren er alles aan gedaan om Oekraïne een prominente positie te geven. Daarom is het des te opvallender dat de Oekraïense president van de EBU morgenavond niet de kans krijgt om deelnemers en publiek toe te spreken. 

Het kantoor van de president laat overigens weten dat het bericht in The Times onjuist is, aangezien president Zelenski helemaal niet gevraagd heeft om een toespraak te mogen houden.

Rusland werd vorig jaar uitgesloten van deelname vanwege de invasie in Oekraïne. 

Bron: The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: