zaterdag 13 mei 2023

Het 'regent' heli's en straaljagers in Rusland

Het 'regent' helikopters en vliegtuigen in de Russische grensprovincie Brjansk. Twee gevechtsvliegtuigen (Su-35, Su-34) en twee Mi-8 helikopters zijn vandaag neergestort, waarbij het vooralsnog onduidelijk is of ze zijn neergeschoten, en zo ja, door wie. Ook kan een helikoptercrash van vanmiddag zijn veroorzaakt doordat de motor in brand vloog, zoals het Russische staatspersbureau TASS meldt. De beelden doen echter anders vermoeden, want de helikopter ontploft in de lucht en stort dan naar beneden. 

Wat er aan de hand was met de beide gevechtsvliegtuigen is nog onbekend. Er wordt over gespeculeerd dat de eigen luchtverdediging nerveus is geworden door berichten dat het Oekraïense tegenoffensief is begonnen en dat Groot-Brittannië kruisraketten levert met een bereik van zo'n 250 kilometer. Het zou dan heel goed kunnen dat de Russische luchtverdediging abusievelijk de heli's en straaljagers uit de lucht heeft geschoten. De Russische autoriteiten laten zich er niet over uit, en ook Oekraïne reageert niet.

Russische nieuwsmedia melden intussen dat de autoriteiten in het district Klintovski in de provincie Brjansk op zoek zijn naar 'saboteurs die in staat zijn om een helikopter en een gevechtsvliegtuig uit de lucht te schieten'. 

De gevechtsvliegtuigen zouden onderweg zijn geweest naar de Oekraïense provincie Tsjernhivi om daar aanvallen uit te voeren. De piloten hebben de crashes niet overleefd, hetzelfde geldt voor de helikopterbemanningen. 

Bronnen: Urkajinski Pravda, Twitter

Geen opmerkingen: