dinsdag 29 oktober 2019

'Zelenski zal de president Trump nooit bekritiseren'

Een Amerikaanse regeringsfunctionaris brengt president Donald Trump verder in de moeilijkheden in het impeachment-onderzoek. De hoogste Oekraïne-adviseur van het Witte Huis, legerofficier Alexander Vindman, verklaart vandaag dat hij tot twee keer toe zijn zorgen uitte bij een meerdere over pogingen van Trump om Oekraïne onder druk te zetten.

Vindmans getuigenis is belangrijk, want hij luisterde mee met het telefoontje van Trump met de Oekraïense president Volodimir Zelenski waarin Trump aandrong op een onderzoek naar zijn politieke rivaal Joe Biden en diens zoon. "Ik vond het niet juist om een buitenlandse overheid te vragen een Amerikaanse burger te laten onderzoeken en maakte me zorgen over de gevolgen voor de relatie met Oekraïne", aldus Vindman.

Andere getuigen hebben al verklaard dat Trump in het telefoontje dreigde te stoppen met hulpgeld aan Oekraïne als Zelenski het onderzoek niet zou beginnen. De vrees van Vindman dat de relatie met Oekraïne op spel stond, lijkt dan ook terecht, zegt onderzoeksjournalist Oliver Bullough. Hij is voormalig correspondent in Rusland en schreef het boek Moneyland, over de wereld van oligarchen. "Oekraïne is volledig afhankelijk van de Verenigde Staten: financieel, diplomatiek en militair."

Het lijkt voor Trump steeds lastiger te worden vol te houden dat er niets mis was met het telefoontje met Zelenski. Maar er is een belangrijke getuige die blijft ontkennen dat Trump Zelensky onder druk zette: Zelenski zelf. Er is echter een goede reden om Zelensky's verklaring met een korrel zout te nemen, zegt Bullough. "Het idee dat hij naar buiten komt en tegen Trump zegt 'jij liegt', is gestoord. Oekraïne zit in een lastige positie. Ze zullen nooit de VS bekritiseren. Dus toen Zelenski zei dat hij geen druk ervoer, zei hij eigenlijk 'geef me mijn 250 miljoen dollar aan hulpgeld'."

Bron: NOS.nl

Geen opmerkingen: