woensdag 30 oktober 2019

Leger: drie dagen nodig voor terugtrekken bij Zolote

Het terugtrekken van het Oekraïense leger bij het stadje Zolote in de provincie Loehansk neemt drie dagen in beslag. Donderdag moeten de soldaten en hun wapens een halve kilometer van de frontlijn verwijderd zijn. Legercommandant Volodimir Kravtsjenko heeft dat bekend gemaakt op een persconferentie in de stad Kramatorsk.

Gisteren begon de operatie na tien relatief rustige dagen in het gebied dat vrijgemaakt wordt bij Zolote. Er werd nog wel dagelijks geschoten door de rebellen, maar dat was nét buiten dit gebied bij Zolote. De OVSE houdt met drones in de gaten of het leger en de door Rusland aangestuurde rebellen zich aan de afspraak houden.

De terugtrekking begon gistermiddag om twaalf uur lokale tijd toen zowel het leger als de rebellen een witte fakkel de lucht in schoten als teken dat ze er klaar voor waren. Een kwartier later werden meerdere groene fakkels omhoog geschoten als bevestiging en nog weer vijf minuten daarna begon de wederzijdse terugtrekking daadwerkelijk.

Kravtsjenko legde uit dat tussen 12.20 en 14.00 uur de eerste vijftien soldaten met hun wapens een kilometer achteruit gingen naar van tevoren geprepareerde posities. Vandaag en morgen worden landmijnen geruimd en fortificaties ontmanteld.

De separatisten in Loehansk bevestigden vanmorgen de terugtrekking van hun troepen bij Zolote die inmiddels voltooid zou zijn. Tegelijkertijd wordt er op gewezen dat het Oekraïense leger tegen de afspraak in nog altijd manschappen en wapens heeft in het gebied.

Bronnen: Unian, Lugansk Media Centre

Geen opmerkingen: