dinsdag 22 oktober 2019

Video: flinke rel rond satirisch lied over ex-gouverneur Hontareva van Nationale Bank

Een lied waarmee oud-gouverneur Valeria Hontareva van de Nationale Bank op de hak wordt genomen heeft voor veel boze reacties gezorgd. Hontareva werd deze zomer in Londen aangereden op een zebrapad waarbij ze flink gewond raakte. Zij vermoedt dat dit met opzet is gebeurd. De veroorzaker is in ieder geval spoorloos. Vervolgens werd haar huis nabij Kyiv in brand gestoken en deed een speciaal politieteam een inval in haar appartement in de hoofdstad om bewijzen van corruptie te vinden. Ook werd de auto van Hontareva's schoondochter recentelijk in brand gestoken.

Hontareva geeft de oligarch Ihor Kolomojski daarvan de schuld. Het zouden wraakacties zijn, omdat zij als gouverneur in december 2016 de aanzet gaf tot de nationalisatie van de PrivatBank, waarvan Kolomojski samen met een zakenpartner eigenaar was.

In het gewraakte lied, gezongen door een deel van het befaamde koor Hrihori Verjovka en de komiek Jevhen Koshoviej, wordt onder meer verkondigd dat 'een huis in brand staat, in vlammen op gaat, en in Londen huilt een vrouw. Het huis staat in brand in Horenitsji, en in Londen. Valeria denkt aan Valeritsj'. Met Valeritsj wordt verwezen naar Kolomosjki wiens patroniem Valerijovitsj is.

De uitzending op Kolomojski's televisiezender 1+1 werd geproduceerd door Kvartal 95, het bedrijf dat door Volodimir Zelenski werd opgericht en dat ook het satirische programma Dienaar van het Volk produceerde voor 1+1. Zelenski, inmiddels tot president gekozen, maakte vorige maand bekend dat hij streeft naar een compromis met Kolomosjki over de PrivatBank. Er zijn nog altijd vraagtekens rond de relatie tussen beiden.

RFE/RL vroeg Kolomojski gisteren om een reactie op het gewraakte lied. De oligarch ontkende in eerste instantie dat hij het gezien had, maar liet vervolgens met een luid 'Bravo!' weten dat hij het een goed optreden vond. Later kwam daar nog de opmerking bij dat Hontarava ''wellicht zo paranoia is geworden dat ze zelfs denkt dat een amusementsprogramma al wordt gebruikt om haar te bedreigen''.

Hontareva reageert vanuit Londen met de mededeling ''dat het vernederend is om het leed van een ander belachelijk te maken, al helemaal om daar een koor voor te gebruiken dat geregeld ons volkslied zingt bij officiële gelegenheden''. Om er later nog aan toe te voegen dat Zelenski's partij Dienaar van het Volk er op uit is om ''ons land voor gek te zetten''.

Minister Timofeij Milovanov van Economische Ontwikkeling, Handel en Landbouw is ook niet blij met wat hij op Facebook ''een grap'' noemt. Volgens de minister bevestigt het het vermoeden van buitenlandse investeerders ''dat er banden zijn tussen de oligarchen en de regering''. Om de zaak te sussen zei premier Oleksiej Hontsjaroek dat president Zelenski zich de brandstichting in Hontareva's huis erg aantrekt en opdracht heeft gegeven om deze zaak tot op de bodem uit zoeken.

Ook van televisiestudio Kvartal 95 kwam een reactie. De show is ''een scherpe politieke satire, zo was het en zo blijft, ook al vinden sommige politici dat niet leuk'', staat op de Facebookpagina van Kvartal 95 geschreven.

Bronnen: RFE/RL, 1+1, YouTube

Geen opmerkingen: