zondag 20 oktober 2019

IMF wil terug naar onderhandelingstafel in Kyiv

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) overweegt Oekraïne een nieuw steunprogramma aan te bieden met een looptijd van drie jaar. ''Er is sprake van een hoge mate van macro-economische stabiliteit. Dat moeten we zo houden'', vindt Poul Thomsen, de Europese directeur van het IMF. Er zijn echter nog wel wat haken en ogen, met name waar het de PrivatBank betreft.

Het voornemen van president Volodimir Zelenski om tot een compromis te komen met Ihor Kolomosjki, één van de voormalige eigenaren van de bank, was een belangrijke reden voor een delegatie van het IMF om eind vorige maand uit Kyiv weg te gaan zonder zaken te doen met de regering. Afgelopen week ging een Oekraïense delegatie naar Washington om de IMF-delegatie onder leiding van de Nederlander Ron van Rooden op korte termijn terug te krijgen naar Kyiv. Dat lijkt gelukt.

Maar de reserves van Thomsen blijven. Er lopen meerdere rechtszaken over de in december 2016 genationaliseerde PrivatBank. De overheid moet de schade zoveel mogelijk zien te beperken, meent Thomsen. Ook moeten er nog de nodige structurele hervormingen worden doorgevoerd, met name bij de corruptiebestrijding en het vrijgeven van de verkoop van landbouwgrond waarvan het IMF een warm voorstander is. Wat wel helpt, is dat het parlement vrijdag in eerste aanleg de begroting voor volgend jaar heeft aanvaard. Dat biedt duidelijkheid voor het IMF.

Het is nog onduidelijk wat de omvang van het steunprogramma gaat worden. ''Daar hebben we het nog niet over gehad, daar kan ik nog geen uitspraken over doen'', aldus Thomsen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: