vrijdag 25 oktober 2019

Ex-burgemeester Slovjansk krijgt schadevergoeding

Het Europese Hof voor de Mensenrechten in Straatsburg heeft de Oekraïense overheid verplicht om 3.600 euro schadevergoeding te betalen aan Nelja Shtepa, de voormalige burgemeester van de stad Slovjansk waar in het vroege voorjaar van 2014 voor het eerst problemen ontstonden met separatisten die onder leiding van de Rus Igor Girkin (ook bekend als Strelkin), een voormalige kolonel bij de Russische staatsveiligheidsdienst FSB, het politiebureau en het stadhuis van Slovjansk bezetten.

Shtepa werd gevangen genomen door de separatisten, kwam vrij toen het Oekraïense leger Slovjansk heroverde en werd vervolgens weer gevangen genomen omdat zij met de separatisten samengewerkt zou hebben.

Volgens het Europese Hof zat ze vervolgens onterecht en veel te lang in voorarrest en werd de juridische procedure tegen haar onredelijk lang gerekt. Vijf rechtszaken tegen Shtepa liepen op niets uit, de zesde (in Charkiv) is na zestien maanden blijven steken na een eerste hoorzitting. De schadevergoeding bestaat uit 2.600 euro, aangevuld met 1.000 euro voor de juridische kosten van de bij het Hof aangespannen rechtszaak.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: