donderdag 3 oktober 2019

Daniljoek: 'Onzekerheid om PrivatBank jaagt IMF en investeerders weg uit Oekraïne'

Als de PrivatBank wordt teruggegeven aan de voormalige eigenaren, dan leidt dat niet alleen tot een aanzienlijke financiële strop voor de staat, maar ook tot een breuk met het IMF en het weglopen van investeerders. Voormalig minister van Financiën Oleksandr Daniljoek zegt dit in een interview met BBC News Ukraine.

Hij stapte begin deze week op als secretaris van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad, uit protest tegen het voornemen van president Volodimir Zelenski om tot een compromis te komen met de oligarch Ihor Kolomosjki, één van de twee voormalige eigenaren van de PrivatBank. Zijn grootste bezwaar tegen een deal met Kolomosjki is niet eens dat dit de staat zo'n 1,8 miljard euro aan compensatie gaat kosten, geld dat broodnodig is voor andere uitgaven.

Het is vooral het signaal aan zowel het IMF als aan buitenlandse investeerders dat het ook de nieuwe regering niet lukt om de invloed van de oligarchen in te perken. Of erger nog: dat de oligarchen nog altijd de lakens uitdelen. ''Dat gaat voor een sneeuwbal-effect zorgen. Het IMF haakt af, investeerders worden kopschuw, de privatisering van staatsbedrijven loopt spaak. Er komen geen nieuwe impulsen meer voor onze economie. Hoe kunnen we dan nog die 40 procent economische groei realiseren, zoals we heben aangekondigd.''

Het steekt Daniljoek dat een delegatie van het IMF onlangs weer afreisde zonder dat er concrete afspraken waren gemaakt over een nieuwe miljardenlening aan Oekraïne. ''Dat was een erg ongunstig signaal. En het is jammer dat dit alleen maar kwam vanwege de PrivatBank.'' Volgens Daniljoek zijn de president en het kabinet inmiddels voldoende doordrongen van de ernst van de situatie.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: