donderdag 24 oktober 2019

Voormalig procureur-generaal krijgt baan niet terug

De bestuursafdeling van de Hoge Raad heeft het beroep van voormalig procureur-generaal Viktor Shokin van de hand gewezen. Shokin wilde zijn baan terug die van februari 2015 tot april 2016 had en toen kwijtraakte onder Amerikaanse druk. Hij probeerde dat al eerder via de rechter gedaan te krijgen, maar ving toen bot.

Begin september wendde hij zich tot de Hoge Raad vanwege ''nieuwe omstandigheden'' die volgens Shokin te hadden met het strafrechtelijk onderzoek naar het gasbedrijf Burisma, waarvan Hunter Biden één van de directeuren was. Shokin zou destijds hebben geweigerd om het onderzoek naar Burisma wegens belastingontduiking stop te zetten zoals door een rechtbank was bevolen.

Dat is nu weer actueel geworden door het telefoongesprek van 25 juli tussen president Volodimir Zelenski en zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump. Die heeft verzocht om een nieuw onderzoek naar Burisma te beginnen, in het bijzonder gericht op Hunter Biden, de zoon van Trump's Democratische tegenstander Joe Biden.

In maart 2016 dreigde de toenmalige Amerikaanse vicepresident Joe Biden tegenover president Petro Porosjenko dat hij een garantielening van 1 miljard dollar zou intrekken als Shokin nog langer zou aanblijven als vicepresident. Een paar weken later kon Shokin vertrekken.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: