donderdag 31 oktober 2019

Orban: Rusland gaat niet over relatie met Oekraïne

Rusland heeft niets van doen met de relatie tussen Hongarije en Oekraïne. De Hongaarse premier Viktor Orban was daar gisteravond duidelijk over tijdens de gezamenlijke persconferentie na een onderhoud met de Russische president Vladimir Poetin. ''Als de media het hebben over de relatie tussen beide landen, dan komt dat verrassend vaak neer op wat Rusland daarvan vindt. Ik vind dat onjuist. Onze relatie met Oekraïne met gezien worden als Hongarije-Oekraïne en niet als Rusland-Hongarije.''

Het gaaal een tijdje niet goed tussen beide landen en Rusland wil het vuurtje graag wat aanwakkeren. Vandaar ook dat woordvoerder Dmitri Peskov van het Kremlin gisteren voorafgaand aan het bezoek van Poetin aan Boedapest meldde dat ''mogelijk'' de problemen tussen Hongarije en Oekraïne aan bod zouden komen. Dat is kennelijk niet gebeurd, afgaand op Orban's woorden.

De Hongaarse premier noemde de betrekkingen met Oekraïne tijdens het bewind van president Petro Porosjenko anti-Hongaars, maar hij zei ook goede hoop te hebben dat het met Porosjenko's opvolger Volodimir Zelenski beter zal gaan. De ruzie over de Onderwijswet die de scholen van de etnische Hongaren in Transkarpatië verplicht om het Oekraïens als voertaal te gebruiken is evenwel nog altijd niet bijgelegd.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: