maandag 28 oktober 2019

Kremlin stelt nieuwe eisen voor Normandische Vier

President Volodimir Zelenski. Foto: president.gov.ua
Terwijl president Volodimir Zelenski vastbesloten is om zijn verkiezingsbelofte in te lossen en voor vrede in Oost-Oekraïne te zorgen, doet het Kremlin alles om dat te dwarsbomen. Zelenski ging al akkoord met het plan-Steinmeier, terwijl dat uitermate ongunstig uitpakt voor Oekraïne en geen enkele garantie geeft op vrede.

Nu duidelijk is dat Zelenski een probleem heeft met radicale Donbas-veteranen komt het Kremlin ook met de eis dat het Oekraïense leger zich eerst moet terugtrekken bij Zolote en Petrivske voordat sprake kan zijn van een nieuw overleg van de Normandische Vier (de leiders van Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk).

Woordvoerder Dmitro Peskov liet er vandaag geen misverstand over bestaan dat ze in het Kremlin hebben gevolgd wat zich zaterdag in Zolote-4 heeft afgespeeld, toen Zelenski het aan de stok kreeg met één van de veteranen. En natuurlijk, dat de veteranen van het extreem-nationalistische Nationaal Korps en het Azov-regiment weigeren te vertrekken omdat ze het niet eens zijn met de terugtrekking van het leger.

''Natuurlijk hebben we dit met grote interesse gevolgd. Daar werd duidelijk wat het probleem is, en wie dat probleem veroorzaakt. Als het de Oekraïense president lukt om de troepen naar hem te laten luisteren, dan is aan een belangrijke voorwaarde voldaan voor de ontmoeting van de Normandische Vier'', legde Peskov uit tijdens een persconferentie.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: