woensdag 2 oktober 2019

Stevige kritiek, demonstratie tegen plan-Steinmeier

De ondertekening van het plan-Steinmeier heeft al tot stevige kritiek geleid. Gisteravond protesteerden aanhangers van het extreem-rechtse Nationale Korps bij het kantoor van president Volodimir Zelenski tegen wat zij zien als een capitulatie tegenover Rusland en de separatisten. In de media werd al gesproken van 'het nieuwe Sudetenland', een verwijzing naar het Duitstalige deel van Tsjecho-Slowakije dat in 1938 door Nazi-Duitsland werd ingepikt.

Zelenski's voorganger Petro Porosjenko liet meteen weten dat hij achter protesten staat die gericht zijn tegen het verlenen van autonomie aan de bezette gebieden. Porosjenko zei eerder al dat hij het plan voor verkiezingen in de bezette delen van de Donbas niet toeschrijft aan de voormalige Duitse minister Frank-Walter Steinmeier, maar aan de Russische president Vladimir Poetin. Het plan komt er volgens hem op neer dat de Russische bezetting van de Donbas, maar ook de annexatie van de Krim worden gelegitimeerd en de sancties tegen Rusland straks van tafel gaan.

Ook Joelia Timosjenko, leider van de Moederlandpartij, heeft zich uitgesproken tegen het akkoord dat zij beschouwt als ''een directe bedreiging van onze nationale veiligheid, territoriale integriteit en soevereiniteit''. Zij wil dat president Zelenski de fractieleiders in het parlement vandaag informeert over wat de ondertekening van het plan-Steinmeier precies inhoudt.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: