maandag 28 oktober 2019

Veteranen in Zolote-4 leveren toch hun wapens in

De oorlogsveteranen in Zolote-4 hebben hun wapens toch afgegeven aan de politie, zoals president Volodimir Zelenski ze zaterdag had gevraagd. Aanvankelijk waren ze daar helemaal niet toe bereid, aangezien ze de geplande terugtrekking van het Oekraïense leger in deze omgeving zien als een overgave aan de door Rusland aangestuurde rebellen.

De veteranen van het extreem-nationalistische Nationaal Korps en het Azov-regiment blijven wel in het gebied. Er zijn nu ook zes agenten van de Nationale Politie die samen met de lokale politie patrouilleren in Zolote-4 en Katerinivka. Volgens politiewoordvoerder Vadim Trojan gaan er ook soldaten van de Nationale Garde naar beide dorpen om de veiligheid van de bevolking te waarborgen.

Van een wederzijdse terugtrekking van het leger en de rebellen komt het voorlopig nog niet. Eerst moet het zeven dagen op rij rustig zijn in het gebied. Er werd gisteren wel geschoten door de rebellen bij Zolote-4, maar dat was buiten het gebied waarbinnen de strijdende partijen zich een halve kilometer terug moeten trekken.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: