woensdag 16 oktober 2019

'Eis ontmanteling volksrepublieken komt onverwacht voor Moskou, Berlijn en Parijs'

Het Kremlin is onaangenaam verrast door de Oekraïense eis dat de 'volksrepublieken' van de separatisten eerst ontmanteld moeten worden voordat er verkiezingen worden gehouden in de Donbas. Volgens woordvorder Dmitro Peskov komt deze voorwaarde onverwacht ''voor Moskou, voor Berlijn en voor Parijs''. Hij voegde er aan toe dat niet Rusland, maar Oekraïne steeds opnieuw met nieuwe eisen aan komt zetten.

Op de vraag van een verslaggever van het persagentschap Unian of Rusland mee wil werken aan het ontmantelen van de twee volksrepublieken antwoordde Peskov dat hij daar nog geen uitsprak over kon doen. ''We weten nog niet of Oekraïne hiermee afstand neemt van de Minsk-akkoorden, van het plan-Steinmeier, of van alle andere afspraken en handtekeningen - het is nog onduidelijk.''

De Oekraïense delegatie bij de onderhandelingen in de Wit-Russische hoofdstad Minsk kwam gisteren met aangescherpte eisen voor het houden van verkiezingen en het verlenen van autonomie aan de nu bezette gebieden. Volgens Kremlin-woordvoerder Peskov waren de Minsk-akkoorden niet eens mogelijk geweest zonder de instemming van de separatistenleiders.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: