dinsdag 1 oktober 2019

Oekraïne stemt in met plan-Steinmeier voor Donbas

Oud-president Leonid Koetsjma.
De Oekraïense delegatie bij de onderhandelingen over de Donbas heeft volgens het Russische persagentschap ingestemd met het plan-Steinmeier. Oud-president Leonid Koetsjma zou in Minsk zijn handtekening namens Oekraïne hebben gezet onder het document met nadere uitleg waarover de adviseurs van de leiders van de Normandische Vier het eerder al eens waren geworden.

Het plan-Steinmeier gaat over de voorwaarden waaronder lokale verkiezingen in de door de separatisten bezette gebieden gehouden kunnen worden. Als vervolgens de OVSE constateert dat sprake is geweest van eerlijke verkiezingen, dan keren de bezette gebieden terug bij Oekraïne, maar dan wel op voorwaarde dat ze verregaande autonomie krijgen.

Het door de toenmalige Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier aangedragen voorstel dateert van februari 2015. Het plan werd nooit verder uitgewerkt, zodat alle partijen er hun eigen uitleg aan konden geven. De details van het inmiddels wel uitgewerkte plan zijn nog niet bekend.

Bron: TASS

Geen opmerkingen: