donderdag 3 oktober 2019

Merkel: overleg Normandische Vier is in Parijs

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zegt dat de Normandische Vier ''binnenkort'' in Parijs bijeen komen over te praten over het plan-Steinmeier voor lokale verkiezingen en autonomie in het door de separatisten bezette deel van Oost-Oekraïne. ''We hebben een flinke stap voorwaarts gezet, maar we hebben nog vele stappen te gaan'', aldus Merkel na afloop van een ontmoeting met de Nederlandse premier Mark Rutte die in Berlijn op bezoek was. De bondskanselier vindt het te vroeg om al te praten over het opheffen van de sancties tegen Rusland.

Met de Normandische Vier worden de leiders bedoeld van Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk. Rusland stelde als voorwaarde dat Oekraïne moest instemmen met het plan-Steinmeier. Nu dat gebeurd is, is de weg vrij voor een nieuw overleg. Er zijn intussen vanuit het buitenland veel positieve reacties gekomen, onder meer van de Europese Unie. Woordvoerster Maja Kocijancic van buitenlandchef Federica Mogherini zei dat het plan-Steinmeier ''de sleutel is om tot een duurzame vrede'' is.

De Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken zegt in een interview met het persagentschap Interfax dat sprake is van ''een compromis'', vergeleken met de originele tekst van de Minsk-akkoorden. ''Daarin staat vermeld dat er eerst een autonomiewet moet komen, dat de speciale status wordt vastgelegd in de grondwet en dat pas daarna verkiezingen worden gehouden.''

Bronnen: Ukrinform, 112.ua

Geen opmerkingen: