woensdag 30 oktober 2019

Hongarije houdt verklaring van de NAVO over minderhedenbeleid Oekraïne tegen

De Hongaarse minister Peter Szijarto.
Een gezamenlijke verklaring van de ambassadeurs van de lidstaten van de NAVO over het minderhedenbeleid van Oekraïne is tegengehouden door Hongarije dat de verklaring niet ver genoeg vond gaan. Er werden van Hongaarse kant diverse amendementen ingediend, maar die werden niet aangenomen. Vervolgens sprak Hongarije een veto uit en kon de verklaring van de NAVO-ambassadeurs de prullenbak in.

Peter Szijarto, de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken, zei vandaag op het Euraziatische Forum in Boedapest dat zijn regering niet bereid is om de 150.000 etnische Hongaren in West-Oekraïne terzijde te schuiven vanwege het geopolitieke belang. ''We hadden geen andere keus'', constateerde Sijarto.

Het is al langer goed mis tussen beide buurlanden, vooral door de nieuwe Onderwijswet die de etnische Hongaren verplicht om het Oekraïens als voertaal op school te gebruiken vanaf de vierde klas van het basisonderwijs. De Hongaarse regering beschouwt dit als een aantasting van de burgerrechten van de etnische Hongaren. De nieuwe Oekraïense regering is bereid tot een compromis, maar dan moet Hongarije ook water bij de wijn willen doen.

De twist tussen beide landen wordt in Rusland met interesse gevolgd. Woordvoerder Dmitri Peskov van het Kremlin was vanmorgen graag bereid om zout in de wond te strooien. De Russische president Vladimir Poetin is vanavond op bezoek bij de Hongaarse premier Viktor Orban en volgens Peskov komt ''mogelijk'' ook de kwestie van de etnische Hongaren in Oekraïne aan de orde. ''Er spelen zaken die zowel bij ons als bij de Hongaren voor ongerustheid zorgen.''

Bronnen: Unian, TASS

Geen opmerkingen: