dinsdag 29 oktober 2019

Rebellen blijven maaar aanvallen bij Zolote-4

President Zelinski in Zolote-4. Foto: president.gov.ua.
Maar liefst vijf aanvallen deden de door Rusland aangestuurde rebellen gisteren op de Oekraïense soldaten bij Zolote-4, het dorp waarover de laatste dagen zoveel te doen is. In Zolote-4 bevinden zich oorlogsveteranen die de terugtrekking van het leger tegen willen houden. Ook de rebellen voelen er kennelijk niet voor om zich een halve kilometer terug te trekken, aangezien ze Zolote-4 dagelijks aanvallen. Het is echter nét buiten het beoogde terugtrekkingsgebied. Daar moet het zeven dagen op rij rustig zijn voordat het Oekraïense leger zich terugtrekt, zoals president Volodimir Zelenski de legerleiding opdracht heeft gegeven.

Zelenski was zaterdag op bezoek bij de veteranen van het extreem-nationalistische Nationaal Korps en het Azov-regiment om ze over te halen hun wapens neer te leggen en te vertrekken. De wapens zijn inmiddels ingeleverd, maar de veteranen blijven vooralsnog.

De rebellen vielen het leger gisteren in totaal zestien keer aan. Ze maakten daarbij gebruik van 82 millimeter mortieren, granaatwerpers, zware mitrailleurs en geweervuur. Ook werden door de rebellen pantserwagens ingezet. Doelwit waren de legerposities bij Nevelske, Hnoetove, Vodiane, Krasnhorivka, Marjinka, Pishtsjevik, Loehanske, Popasna, Travneve en Zolote-4.

De separatisten in Donetsk spreken van achttien aanvallen van het Oekraïense leger op hun posities bij Alexandrivka, Staromichailivka, Jasinovata, Troedovski Collieri, Holmoski, Zajtseve, Shirokaja Balka, Gagarin Colleri, Dokoetsjajevsk, Petrovske, Leninske, en Sachanka. Het leger zou hebben aangevallen met 82 millimeter mortieren, luchtdoelgeschut, granaatwerpers en artilleriegeweren. Ook werd vanuit pantserwagens geschoten. De separatisten in Loehansk melden geen aanvallen.

Bronnen: Unian, DAN, Lugansk Media Centre

Geen opmerkingen: