donderdag 17 oktober 2019

Parlement neemt klokkenluiderswet aan

Het parlement heeft vanmorgen een wet aangenomen die klokkenluiders moet beschermen als zij corruptie aan de kaak stellen. Een klokkenluider kan een financiële beloning krijgen, maar kan ook anoniem zijn of haar zegje doen bij politie en justitie. In de wet is ook ontslagbescherming opgenomen, zo nodig psychische hulp of bescherming tegen geweld, ook voor gezinsleden.

Het wetsvoorstel werd in het parlement toegelicht door Halina Jantsjenko (Dienaar van het Volk), vicevoorzitter van de parlementscommissie voor corruptiebestrijding. Zij vindt vooral de financiële beloning belangrijk voor corruptie die de 10 miljoen hrivna (365.000 euro) te boven gaat. De beloning bedraagt 10 procent van het corruptiebedrag. Als een klokkenluider of diens gezinsleden worden ontslagen, dan hebben ze recht op tenminste een jaar doorbetaling van het loon.

Parlementslid Serhiej Vlasenko (Moederlandpartij) liet zich minder positief uit over de nieuwe klokkenluiderswet. ''Die is bedoeld voor verklikkers, niet voor klokkenluiders.'' Volgens Vlasenko leidt de wet tot situaties als in de Sovjettijd, toen mensen hun buren bij de KGB aan gaven, ook al deden die buren niets verkeerds.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: