dinsdag 22 oktober 2019

Gesprek Normandische Vier nog ver uit het zicht

Er is nog geen zicht op of en wanneer de Normandische Vier bij elkaar komen en dat is volgens woordvoerder Dmitri Peskov van het Kremlin uiteraard de schuld van Oekraïne. ''Poetin's positie is bekend. Hij wil dat de ontmoeting goed wordt voorbereid, maar het is onmogelijk om dat te doen omdat één van de partijen constant van positie verandert. Daardoor gaat kostbare tijd verloren'', zei Peskov vanmiddag op een persconferentie.

Het was juist Rusland dat eisen ging stellen toen de Oekraïense president Volodimir Zelenski er op aandrong dat hij met de leiders van Rusland, Duitsland en Frankrijk om de tafel wil om een einde te breien aan de al meer dan vijf jaar durende oorlog in de Donbas. Oekraïne zou akkoord moeten gaan met verkiezingen in de bezette gebieden, gevolgd door autonomie voor die gebieden en amnestie voor de door Rusland aangestuurde separatisten - ook wel bekend als het plan-Steinmeier.

Vervolgens was het inderdaad Oekraïne dat eisen ging stellen. Er kunnen alleen verkiezingen komen als de separatisten de wapens neerleggen, de Russische militairen vertrekken en Oekraïne weer de controle over de héle grens krijgt. De verkiezingen moeten open en transparant zijn, terwijl het laatste woord over amnestie voor de separatisten ook nog niet is gesproken.

Het komt er op neer dat zowel Rusland als Oekraïne nog niet klaar zijn voor de Normandische Vier. Oekraïne al helemaal niet omdat de al afgesproken wederzijdse terugtrekking van de troepen langs de hele frontlijn in eigen land op veel verzet stuit. Oorlogsveteranen en extreem-rechts beschouwen die terugtrekking, maar ook het plan-Steinmeier als een capitulatie.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: