woensdag 16 oktober 2019

Oekraïne legt eisenpakket op tafel in Minsk

De Oekraïense onderhandelaars in Minsk hebben een flink eisenpakket op tafel gelegd voor de uitvoering van het plan-Steinmeier. De separatisten in Donetsk en Loehansk moeten hun 'volksrepublieken' ontmantelen en er voor zorgen dat het schieten ophoudt, de Russische soldaten en hun wapens worden teruggetrokken en Oekraïne de controle over de grens met Rusland terugkrijgt.

Om verkiezingen te kunnen houden in de bezette gebieden is het noodzakelijk dat de Centrale Kiescommissie daar vrijheid van handelen krijgt, dat de Oekraïense politieke partijen er vrijelijk campagne kunnen voeren, terwijl de media en buitenlandse waarnemers welkom zijn.

Het houden van verkiezingen in combinatie met autonomie binnen Oekraïne voor de nu bezette gebieden is een voorwaarde van Rusland om het overleg van de Normandische Vier te hervatten. Minister Vadim Pristajko van Buitenlandse Zaken noemde het plan-Steinmeier gisteren tegenover leden van de buitenlandcommissie van het Europese Parlement ''een pijnlijk, maar noodzakelijk compromis''. Hij voegde er aan toe dat Oekraïne geen federale staat gaat worden, zoals Rusland graag wil.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: