zondag 27 oktober 2019

Bozhok: Niet Oekraïne, maar lidstaten NAVO aan zet

Onderminister van Buitenlandse Zaken Jehor Bozhok vindt dat het initiatief nu bij de lidstaten van de NAVO ligt om Oekraïne bij het militaire bondgenootschap te betrekken en niet meer bij Oekraïne. Er ligt al een aanvraag van Oekraïne voor een actieplan. ''Het moet iedereen duidelijk zijn waar we naartoe willen'', aldus Bozhok die er op wijst dat een toekomstig lidmaatschap van de NAVO zelfs in de Oekraïense grondwet verankerd ligt. Net als trouwens toetreding tot de Europese Unie.

Al in 2008 vroeg Oekraïne om een actieplan dat tot het lidmaatschap van de NAVO moet leiden. ''In april heeft president Porosjenko een decreet uitgevaardigd waarin is vastgelegd dat Oekraïne in december van dit jaar opnieuw om een actieplan moet vragen'', zegt Bozhok, om er aan toe te voegen dat dit ''slechts een politieke zet'' was vanwege de presidentsverkiezingen. In zijn ogen is een nieuwe aanvraag overbodig.

Bron: Unian

2 opmerkingen:

Unknown zei

Ik denk dat het verstandiger zou zijn als Oekraine een neutrale brugfunctie zou worden tussen Rusland en de EU. Een betere optie dan Rusland verder te provoceren.

Unknown zei

Helemaal mee eens, een eventueel NAVO lidmaatschap is wat mij betreft dan geen optie. Een vergelijkbare samenwerkingsvorm aannemen als Finland leidt tot een stabielere situatie.