zondag 27 oktober 2019

Sajdik: 'Vredesmissie Donbas nu niet realistisch'

Het is volgens Martin Sajdik van de OVSE ''niet realistisch'' om nog te praten over een vredesmissie onder de vlag van de Verenigde Naties voor Oost-Oekraïne. Sajdik doet namens de OVSE mee aan de onderhandelingen in de Wit-Russische hoofdstad Minsk, waar dit onderwerp meer dan eens aan de orde is geweest.

Hij constateert in een interview met de internet-zender Ukrlife dat de Veiligheidsraad beslist over het sturen van blauwhelmen. Rusland is tegen en maakt als permanent lid echter gebruik van het vetorecht. Sajdik ziet wel mogelijkheden in een gecombineerde vredesmissie van de OVSE en de VN. ''Dit ligt meer voor de hand, want de OVSE is al jarenlang aanwezig in de Donbas.''

Rusland en Oekraïne kijken verschillend aan tegen een vredesmacht. Oekraïne wil ook blauwhelmen langs de Russische grens, terwijl Rusland ze alleen langs de frontlijn wil die de door Rusland aangestuurde rebellen scheidt van het Oekraïense leger. De Oekraïense minister Vadim Pristajko zei vorige maand nog dat een vredesmacht een belangrijke bijdrage kan leveren aan het beëindigen van de oorlog met de rebellen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: