dinsdag 29 oktober 2019

Akkoord over Russisch gastransport nog ver weg

Eurocommissaris voor Energie Maros Sefcovic is teleurgesteld in het verloop van de onderhandelingen die onder zijn leiding gisteren in Brussel werden gevoerd over een nieuw contract voor het transport van Russisch aardgas via Oekraïne naar Europa. ''Als de politieke wil er was geweest van beide partijen, dan hadden we zeker vooruitgang gezien'', aldus Sefcovic na afloop.

''Mijn belangrijkste boodschap tijdens alle gesprekken, zowel met de partijen afzonderlijk als gezamenlijk, was dat de tijd dringt en dat sprake is van urgentie. Daarom wilde ik dat er toch vooral constrctief gedacht zou worden.'' De tijd dringt inderdaad, want het huidige transportcontract loopt eind dit jaar af.

Sefcovic kwam met voorstellen voor de jaarlijkse hoeveelheid aardgas die door Oekraïne getransporteerd zou moeten worden en voor de prijs die Rusland daarvoor zou moeten betalen. Rusland wilde er niet aan. ''Ik had ook een voorstel voor het leveren van Russisch aardgas aan Oekraïne en een mogelijke oplossing voor de lopende juridische procedures tussen Gazprom en Naftogaz. Oekraïne wilde daar wel in mee gaan, maar onze Russische gesprekspartners waren daar nog niet klaar voor. Nog niet.''

Het wordt nu kantje boord. Er zat namelijk nogal wat tijd tussen de drie onderhandelingsrondes. De eerste gespreksronde was in juli vorig jaar, de tweede in januari dit jaar. Het is de bedoeling dat de partijen eind november opnieuw om de tafel gaan. Voor alle partijen hangt er veel vanaf. Oekraïne dreigt miljarden aan inkomsten kwijt te raken als de Nord Stream 2 in productie gaat, Rusland zit met het probleem dat de aanleg van de Nord Stream 2 maar niet wil vlotten door Deense tegenwerking en de Europese Unie vreest dat de aanvoer van Russisch aardgas via Oekraïne stil komt te liggen.

Bronnen: Unian, 112.ua

Geen opmerkingen: