dinsdag 15 oktober 2019

Populariteit Zelenski daalt, maar niet onrustbarend

President Volodimir Zelenski.
Het viel te verwachten dat de populariteit van president Volodimir Zelenski zou dalen en volgens een opiniepeiling van het onderzoeksbureau KIIS is dat dus ook het geval. Een maand geleden vond 73 procent van de Oekraïners hem een goede president, nu is dat nog 66 procent. Premier Oleksiej Hontsjaroek ging van 17 procent in september naar 10 procent nu, parlementsvoorzitter Dmitro Razoemkov van 33 naar 27 procent.

Zelenski heeft een paar moeilijke weken achter de rug. Hij kwam wereldwijd in het nieuws door zijn telefoongesprek van 25 juli met de Amerikaanse president Donald Trump die druk op hem uitoefende om een strafrechtelijk onderzoek te laten doen naar de zoon van de Democratische presidentskandidaat Joe Biden. Zelenski gaf in dat telefoongesprek ook te kennen dat hij niet tevreden is over de inspanningen van Duitsland en Frankrijk om de oorlog in de Donbas te beëindigen.

Vervolgens stemde Zelenski in met het plan-Steinmeier dat weliswaar een einde moet maken aan de oorlog maar ook leidt tot verregaande autonomie van de separatisten binnen Oekraïne. Ook de terugkeer van de oligarch Ihor Kolomosjki en de bereidheid van Zelenski om het met hem op een akkoordje te gooien over de PrivatBank heeft kwaad bloed gezet bij menige Oekraïner.

Uit de peiling van KIIS blijkkt dat 64 procent het eens is met de acties en aankondigen die president Zelenski in september en begin oktober deed, terwijl 22 procent het er niet mee eens is. Het parlement scoort wat dat betreft een stuk slechter: 53 procent is het eens met de besluiten die de parlementsleden hebben genomen, terwijl 30 procent het er niet mee eens is.

Eén op de tien ondervraagden bleek niets te weten van de protesten onder de noemer 'Nee tegen de overgave' tegen het voornemen van Zelenski om het Oekraïense leger over de hele linie terug te trekken van de frontlijn. Een kwart blijkt achter die protesten te staan, terwijl 41 procent er op tegen is. De helft van de ondervraagden zei geen idee te hebben wie Hontsjaroek (de premier) is. Tegelijkertijd ging het aantal mensen dat niets van hem moet weten van 9 naar 14 procent.

In de peiling werd ook gevraagd naar de mening van de Oekraïners over de landhervorming, het vrijgeven van de verkoop van landbouwgrond. 70 procent vindt dat niet het parlement, maar de bevolking moet beslissen tijdens een referendum. Als er nu een referendum zou worden gehouden, dan zou 55 procent er tegen stemmen, 21 procent er voor en de rest zou blanco of zelfs niet gaan stemmen. De samenwerking met het IMF komt volgens 44 procent Oekraïne ten goede, terwijl 37 procent meent dat het schadelijk is voor Oekraïne.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: