woensdag 30 oktober 2019

Nord Stream 2: Denemarken gaat toch overstag

Nord Stream 2. Foto: vrije bron.
Denemarken geeft toch toestemming voor de aanleg van de Nord Stream 2, de pijplijn die het Russische aardgas via de Baltische Zee naar Noord-Duitsland brengt. Het consortium achter de Nord Stream 2 kreeg aanvankelijk geen toestemming voor het leggen van 147 kilometer pijplijn ten zuidoosten van het Deense eiland Bornholm in de Baltische Zee.

Nu is die toestemming wel gegeven, maar moet nog een maand worden gewacht met de daadwerkelijke aanleg vanwege de mogelijkheid dat nog bezwaar kan worden aangetekend. De Nordstream 2 wordt 1.230 kilometer lang. Inmiddels is 87 procent aangelegd. Het Russische energiebedrijf Gazprom heeft een meerderheidsaandeel van 51 procent in het consortium, waarvan ook Shell/Gasunie deel uitmaakt.

Algemeen directeur Andriej Kobolev van Naftogaz zegt dat de veranderde opstelling van Denemarken niet meer als een verrassing komt. Alleen Westerse sancties kunnen de Nord Stream 2 nog tegenhouden, meent hij. ''Denemarken heeft het project voor enige tijd kunnen vertragen, maar dit geopolitieke project dus niet tegen kunnen houden.''

Oekraïne, Polen, Hongarije, Moldavië, Tsjechië, Slowakije en de drie Baltische staten zijn tegen de Nord Stream 2, die zij zien als een bedreiging van de energiezekerheid van Europa.

Bronnen: Unian, 112.ua

Geen opmerkingen: