donderdag 17 oktober 2019

Acceptatie dubbele nationaliteit zit in de pijplijn

Het ministerie van Buitenlandse Zaken werkt in opdracht van president Volodimir Zelenski aan een voorstel om een dubbele nationaliteit toe te staan. Dat is belangrijk nieuws voor de vele Oekraïners die in het buitenland wonen en werken. Een Hongaars of Pools paspoort heeft als voordeel dat Oekraïners daarmee ook elders in de Europese Unie kunnen gaan werken. Veel Oekraïners in het buitenland willen echter toch graag de band met hun moederland behouden.

''Als zij de Oekraïense nationaliteit willen behouden, dan moeten we die wens respecteren'', legt vicepremier Dmitro Koeleba (Europese en Euro-Atlantische Integratie) uit in een interview met de krant Novoje Vremja. Hij noemt als voorbeeld de Oekraïner die al dertig jaar in het buitenland verblijft en al een tweede nationaliteit bezit, maar die verborgen houdt. Want hij wil ook Oekraïner blijven.''

Ook het parlementslid Ivanna Klimpoesh-Tsintsadze, voorzitter van de parlementscommissie voor Europese integratie, staat achter het plan om een tweede nationaliteit officieel toe te staan. Zij wijst er op dat in de grondwet explicitiet is vermeld dat een tweede nationaliteit niet mag. Dat is destijds gebeurd om te voorkomen dat Rusland misbruik van een tweede nationaliteit zou maken door op grote schaal paspoorten uit te delen.

Om die reden zei ex-gouverneur van Transkarpatië Hennadi Moskal onlangs dat een tweede nationaliteit alleen die van een land van de Europese Unie mag zijn. Hij bepleitte daarbij dat EU-landen striktere regels hanteren voor het verstrekken van een paspoort aan Oekraïners.

Klimpoesh zegt dat er nog wel de nodige haken en ogen zitten aan het toestaan van een tweede nationaliteit. ''We moeten potentiële bedreigingen voor ons land in ogenschouw nemen. Daarbij is het goed om te kijken naar de ervaringen die andere landen hebben met een dubbele nationaliteit. ZO kunnen we een Oekraïner in het buitenland uitzonderen van het recht om te stemmen of te worden gekozen in Oekraïne.''

Bron: Unian

Geen opmerkingen: