woensdag 16 oktober 2019

PrivatBank wint rechtzaak tegen Kolomojski

De PrivatBank heeft een belangrijke rechtszaak gewonnen tegen de voormalige eigenaren van de in december 2016 genationaliseerde bank. Het gaat om het terugdraaien van het besluit van een lagere rechtbank in Londen die zich niet bevoegd achtte om uitspraak te doen over de claim van 2,7 miljard euro die de PrivatBank heeft neergelegd bij Ihor Kolomosjki en diens zakenpartner Hennadi Boholjoebov.

Het nieuwe rechtbankbesluit houdt in dat de PrivatBank in Londen kan blijven procederen tegen het tweetal en ook dat wereldwijd beslag kan worden gelegd op hun bezittingen als de claim tegen ze wordt gehonoreerd. Het gaat in eerste instantie om 1,7 miljard euro, maar dit bedrag is met 450.000 euro per dag aan rente inmiddels gegroeid tot 2,7 miljard. Kolomosjki heeft inmiddels laten weten dat hij ook het nieuwe rechtbankbesluit wil aanvechten.

De grootst bank van Oekraïne - met 20 miljoen klanten - kwam eind 2016 in financiële problemen. De beide eigenaren zouden 4,5 miljard euro hebben weggesluisd bij de bank en de Nationale Bank en de regering besloten over te gaan tot nationalisatie en herkapitalisering om het omvallen van de PrivatBank te voorkomen.

Kolomojski heeft steeds ontkend dat hij en Boholjoebov geld van de bank hebben gebruikt voor andere zakelijke projecten. Hij wil de PrivatBank terug hebben. Als hem dat lukt, dan kan dat tot het bankroet van de staat leiden. President Volodimir Zelenski zei begin vorige maand dat hij uit is op een compromis met Kolomojski.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: