maandag 21 oktober 2019

"We staan op punt van een economische doorbraak'

Minister Timofiej Milovanov van Economische Ontwikkeling, Handel en Landbouw meent dat Oekraïne op het punt staat om een economische doorbraak te realiseren, maar dat er ook nog het nodige te doen valt voordat het zover is. Hij baseert dat op gesprekken die hij afgelopen week voerde in de Verenigde Staten.

''Ondernemers, investeerders en regeringsvertegenwoordigers kijken met veel belangstelling naar ons land. De algemene opvatting is dat de nieuwe regering voor een ommekeer kan zorgen. De verwachtingen zijn hooggespannen, maar iedereen realiseert zich ook dat die verwachtingen nog wel moeten worden waargemaakt'', aldus Milovanov.

Er zijn vier dingen waarin ze volgens de minister in het buitenland geïnteresseerd zijn. Allereerst of de regering alle besluiten zelf neemt of dat er op de achtergrond één of meer mensen zijn die het beleid mee bepalen. Milovanov noemt z'n naam niet, maar het is duidelijk dat hier wordt gedoeld op de invloed van oligarch Ihor Kolomosjki.

Op de tweede plaats de vraag in hoeverre de regering serieus aan de slag gaat met het hervormen van de rechtspraak, gevolgd door de vraag of de regering bankeigenaren wil aanpakken die hun eigen belang boven dat van hun klanten hebben gesteld. Op de vierde plaats komt het aanpakken van monopolieposities en het wegnemen van de invloed die oligarchen hebben op de politiek en het bedrijfsleven.

''Ik heb iedereen er vorige week van verzekerd dat we deze vier kwesties aanpakken. Maar er wordt nog afwachtend gereageerd, want iedereen wil weten of we dat ook daadwerkelijk gaan doen. Als we ze kunnen overtuigen, dan stromen de investeerders straks massaal toe en kunnen we een economische doorbraak realiseren. Die kans hebben we'', zegt de optimistische minister.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: