zaterdag 26 oktober 2019

Koetsjma: 'Plan-Steinmeier brengt ons geen vrede'

Oud-president Leonid Koetsjma.
Leonid Koetsjma gelooft niet dat het plan-Steinmeier een einde gaat maken aan de oorlog in Oost-Oekraïne. ''Daar is dat plan ook niet voor bedoeld'', aldus de 80-jarige oud-president op een bijeenkomst van de Technische Universiteit van Tsjernihiv. Koetsjma vindt het absurd om verkiezingen te gaan houden in de bezette gebieden zonder dat eerst sprake is van het ontwapenen van de rebellen, terugtrekking van de Russische militairen en het weer onder controle brengen van de grens met Rusland.

''Geen enkele waarnemer of journalist zal zich daar onder deze omstandigheden wagen'', merkte Koetsjma op. Van de vorming van een federale staat, een Russische wens, kan volgens hem al helemaal geen sprake zijn. Het plan-Steinmeier voorziet in verkiezingen, gevolgd door verregaande autonomie binnen Oekraïne voor de nu bezette gebieden en amnestie voor de separatisten. President Volodimir Zelenski is er mee akkoord gegaan omdat hij vrede wil en de Russische president alleen met hem, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron wil praten als het plan-Steinmeier door Oekraïne wordt geaccepteerd.

Koetsjma zei ook dat hij zich zorgen maakt om de staat waarin de bezette gebieden zich na ruim vijf jaar separatisme bevinden. ''De infrastructuur is grotendeels vernield. Volgens voorzichtige schattingen is er 100 miljard euro nodig voor het herstel.'' Alleen met buitenlandse hulp kan dat gerealiseerd worden en dan nog heeft het tijd nodig. Koetsjma meent dat het af hangt van de medewerking van Europese leiders, maar vooral van de Amerikaanse president Donald Trump. ''Alleen dit land heeft nog enige invloed op Rusland.''

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: