zaterdag 5 oktober 2019

'Voormalige CIA-man opvolger van Kurt Volker'

Er is waarschijnlijk een opvolger gevonden voor Kurt Volker als speciale gezant van de Verenigde Staten voor de Donbas. Volgens het opinieweekblad Zerkalo Nedeli gaat het om Michael Kostiw, een voormalige medewerker van de CIA. De benoeming betekent eerherstel voor de 72-jarige Kostiw die in 1982 gedwongen ontslag nam bij de inlichtingendienst nadat hij was betrapt bij het stelen van een pakje bacon ter waarde van twee euro in een supermarkt in Virginia.

Na zijn ontslag kwam Kostiw in dienst van de divisie Latijns-Amerika/West-Afrika van oliemaatschappij Texaco. Hij klom vervolgens op tot vicepresident internationale zaken bij ChevronTexaco. In 1986 probeerde hij tevergeefs om voor de Republikeinen in het Congres gekozen te worden.

Kostiw was verder plaatsvervangend directeur van het Internationaal Republikeins Instituut . Hij werd in 2004 voorgedragen als uitvoerend directeur van de CIA, de op twee na belangrijkste post binnen de buitenlandse inlichtingendienst. Kostiw moest zich echter terugtrekken nadat The Washington Post publiceerde over de winkeldiefstal uit 1982. Hij werd vervolgens wel adviseur van CIA-directeur Porter J. Goss. In 2007 werd hij adviseur van de Republikein John McCain. Momenteel is hij permanent lid van de Raad voor de Buitenlandse Betrekkingen. Kostiw spreekt Oekraïens, Russisch, Spaans, Italiaans en Pools.

Kurt Volker nam onlangs ontslag toen zijn naam werd genoemd in de kwestie-Biden.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: