dinsdag 1 oktober 2019

Zelenski bevestigt ondertekening plan-Steinmeier

President Volodimir Zelenski.
President Volodimir Zelenski heeft zojuist bekend gemaakt dat oud-president Leonid Koetsjma namens Oekraïne zijn handtekening heeft gezet onder het uitgewerkte plan-Steinmeier. Voorwaarde is dat de Russische soldaten en de door Rusland aangestuurde rebellen de nu nog bezette delen van de provincies Donetsk en Loehansk verlaten, dat Oekraïne de controle over de hele grens met Rusland terug krijgt en dat de verkiezingen in de bezette gebieden voldoen aan de eisen die de Oekraïense wet er aan stelt.

Als de verkiezingen naar het oordeel van de OVSE eerlijk en transparant verlopen, dan krijgen de bezette gebieden verregaande autonomie binnen Oekraïne. ''Iedere inwoner moet vrijelijk zijn stem uit kunnen brengen, niet met een geweerloop op zich gericht. Als er nog gewapende rebellen rondlopen, dan gaan de verkiezingen niet door'', aldus Zelenski op een persconferentie.

Voordat er verkiezingen worden gehouden, moet er nog eerst een uitwisseling van gevangenen plaats hebben tussen Oekraïne en de separatisten. Volgens Zelenski is met het ondertekenen van het plan-Steinmeier nu de weg vrij voor een ontmoeting van de Normandische Vier, de leiders van Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk. Oekraïne moest van Rusland instemmen met het plan-Steinmeier voordat daadwerkelijk een afspraak voor de ontmoeting zou worden gemaakt. Het is nu de bedoeling dat de Normandische Vier halverwege deze maand bijeen komen.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: