woensdag 2 oktober 2019

Maandag troepen weg bij Petrivske en Zolote

De door Rusland aangestuurde rebellen en het Oekraïense leger trekken zich vanaf komende maandag terug uit het dorp Petrivske en het stadje Zolote. Martin Sajdik, die namens de OVSE deelneemt aan de onderhandelingen in Minsk, heeft dit gezegd op een persconferentie waarin hij ook in ging op de ondertekening van het plan-Steinmeier.

Het blijkt dat de onderhandelende partijen geen gezamenlijk document hebben ondertekend, omdat de Oekraïense oud-president Leonid Koetsjma weigerde om zijn handtekening naast die van de separatisten te plaatsen. In plaats daarvan hebben de partijen afzonderlijk een document ondertekend waarin de afspraken zijn vastgelegd.

De wederzijdse terugtrekking van troepen en wapens bij Petrivske en Zolote was al vastgelegd in een akkoord van 21 september 2016. Ook de terugtrekking bij het dorp Stanitsja Loehanska werd daarin vermeld. De eerste poging tot terugtrekking uit Zolote was op 1 oktober 2016 en zes dagen later uit Petrivske. Beide keren liep het op niets uit. Afgelopen juni lukte het wel bij Stanitsja Loehanska.

President Volodimir Zelenski verzekert de inwoners van Petrivske en Zolote dat hij persoonlijk hun veiligheid garandeert na de terugtrekking van het Oekraïense leger.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: