dinsdag 1 oktober 2019

Tweede Kamer wil onderzoek rol Oekraïïne bij MH17

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de rol van Oekraïne in de MH17-ramp nader wordt onderzocht. De Onderzoeksraad voor Veiligheid oordeelde in 2015 dat Oekraïne het luchtruim had moeten sluiten. Een motie van CDA en SP vraagt aan het kabinet naar alle mogelijkheden voor een 'volledig feitenonderzoek' naar Oekraïne. "Volgens de Onderzoeksraad was er voldoende aanleiding om het luchtruim sluiten", zei voorzitter Tjibbe Joustra in 2015 op een persconferentie.

Vanavond debatteert de Tweede Kamer over MH17. Tot nu toe heeft het kabinet geen actie richting Oekraïne ondernomen, maar de Kamer wil nu dat er een eerste stap wordt gezet. De motie van CDA en SP krijgt onder andere steun van VVD en D66.

"Time is running out. Geheugens verbleken, data gaan verloren", zegt CDA-Kamerlid Chris van Dam. "Het belang van een volledig feitenonderzoek naar de sluiting van het luchtruim boven het oosten van Oekraïne gaat over meer dan alleen staatsaansprakelijkheid. Het gaat over het inzicht voor nabestaanden, weten of er iets voorkomen had kunnen worden, snappen wat er gebeurd is. Daarmee gaat het ook over rechtvaardigheid. En het gaat over leren van dit soort situaties voor nieuwe, soortgelijke situaties."

Het kabinet heeft tot nu toe geen stappen tegen Oekraïne ondernomen. Voor zover bekend gebeurt er nu ook niets achter de schermen. Het kabinet probeert de relatie met Oekraïne goed te houden, ook vanwege de intensieve samenwerking in het internationale onderzoek.

Bron: RTL Nieuws

Geen opmerkingen: