donderdag 17 oktober 2019

IMF wil alleen vakmensen als toezichthouder banken

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wil niet dat er in de raden van toezicht van de Nationale Bank en staatsbanken als de PrivatBank mensen zitten zonder financiële kennis. De Nederlander Ron van Rooden, de legatieleider van het IMF bij de onderhandelingen met de Oekraïense regering, heeft dat aangegeven in een brief aan het kabinet die door het parlementslid Oleksandr Doebinski (Dienaar van het Volk) openbaar is gemaakt.

De gewezen journalist maakt zelf deel uit van de parlementscommissie die de leden van de raad van toezicht bij de staatsbanken toewijst. Hij is verontwaardigd over deze bemoeienis van het IMF die ook vindt dat de parlementscommissie enkel moet bestaan uit mensen met financiële vakkennis. Doebinski vindt echter dat de toezichthouders bij de staatsbanken vooral onafhankelijk moeten zijn en in staat om onderzoek te doen naar de handel en wandel van de voormalige gouverneur en andere topmensen van de Nationale Bank en het Bankgarantiefonds.

Van Rooden wijst in zijn brief op een eerder kabinetsbesluit waarin de criteria voor toezichthouders zijn vastgelegd. Zij moeten tenminste vijf jaar ervaring hebben in een leidinggevende functie, drie jaar werkervaring in de financiële sector, over voldoende juridische kennis beschikken en niet met justitie in aanraking zijn gekomen vanwege economische of financiële delicten.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: