woensdag 23 oktober 2019

Premier zoekt naar compromis over landbouwgrond

Premier Oleksiej Hontsjaroek is bereid tot een compromis waarbij toch wordt toegestaan dat buitenlanders agrarische grond kopen. In het huidige kabinetsvoorstel om de verkoop van landbouwgrond vrij te geven is dat nog niet het geval, want alleen Oekraïense staatsburgers is het vergund om landbouwgrond te kopen. Er wordt echter druk uitgeoefend op het kabinet door parlementsleden om daar verandering in te brengen.

''Er zijn meerdere voorstellen, onder meer om verkoop aan buitenlanders toe te staan als daar een Oekraïens advocatenkantoor bij wordt betrokken en ze een Oekraïens bedrijf oprichten. Of om via de geleidelijke weg de verkoop aan buitenlanders vrij te geven'', aldus premier Hontsjaroek. Afgelopen vrijdag adviseerde de landbouwcommissie van het parlement om de verkoop van landbouwgrond aan een door buitenlanders opgericht Oekraïens bedrijf na 1 januari 2024 vrij te geven.

Het vrijgeven van de verkoop van landbouwgrond is al jarenlang een heikel punt. In 2001 werd een verbod ingesteld om te voorkomen dat grote (buitenlandse) holdings voor weinig geld in het bezit zouden komen van kostbare landbouwgrond. Dit zogenoemde moratorium is de afgelopen jaren telkens met een jaar verlengd door het parlement.

President Volodimir Zelenski wil dat uiterlijk op 1 december wordt besloten om de verkoop vrij te geven. Premier Hontsjaroek heeft al aangegeven dat dit besluit waarschijnlijk na de komende zomer wordt geëffectueerd.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: