zaterdag 26 oktober 2019

Naftogaz en Gazprom onderhandelen maandag weer

Foto uit vrije bron.
Naftogaz en Gazprom zoeken maandag weer de onderhandelingstafel op in Brussel, in een poging om alsnog een nieuw contract te sluiten voor het transporteren van Russisch aardgas via Oekraïne naar Europa. Er is goede hoop op een akkoord na de vorige onderhandelingsronde, waarbij Eurocommissaris Maros Sefcovic voor Energie als bemiddelaar optreedt.

Het huidige transportcontract loopt eind dit jaar af. Voor Oekraïne staan miljarden aan inkomsten op het spel, terwijl de aanleg van de Nord Stream 2 door Deense tegenwerking niet zoals gepland voor januari af is. Voor beide partijen valt er dus wat te winnen, terwijl de Europese Unie vooral inzet op een langdurig contract om de energiezekerheid voor de langere termijn te waarborgen.

Toen de onderhandelingen eerder dit jaar nog moeizaam verliepen - er werd zelfs maandenlang helemaal niet gepraat - besloot Oekraïne uit voorzorg al om flink wat aardgas in de ondergrondse opslagruimtes van het land op te slaan om de komende winter mee door te komen. Het plan was om er 20 miljard kubieke meter aardgas in te pompen, maar inmiddels gaat het om 21,6 miljard. Dat is 4,5 miljard meer dan waarmee Naftogaz de vorige winter in ging.

Bronnen: Interfax, Ukrinform

Geen opmerkingen: