dinsdag 15 oktober 2019

Donbas-veteranen en extreem-rechts accepteren plan-Steinmeier niet

Betogers gaan massaal de straat op in Kyiv.
Foto: open bron.
De protesten tegen het plan-Steinmeier voor de Donbas blijven aanhouden. In Kyiv waren gisteren zelfs twee demonstraties. In eerste instantie waren er volgens de politie 6.000 mensen op de been. Aan de tweede demonstratie onder het motto 'Nee tegen de capitulatie' deden zelfs 12.000 mensen mee. Zij liepen vanaf het Onafhankelijkheidsplein naar het kantoor van president Volodimir Zelenski.

De demonstranten hadden fakkels bij zich en ze gooiden met rookbommen. De politie zei achteraf dat geen sprake was van ongeregeldheden of provocaties. Er waren 1.500 agenten en soldaten van de Nationale Garde ingezet.

Hoe anders was dat bij het stadje Zolote, op de frontlijn die het Oekraïense leger en de door Rusland aangestuurde rebellen scheidt. Oorlogsveteranen en aanhangers van het extreem-rechtse Nationaal Korps protesteerden daar afgelopen woensdag tegen het plan-Steinmeier, maar meer nog tegen de door president Zelenski aangekondigde terugtrekking bij Zolote.

De politie wilde de betogers niet langs de controlepost op de frontlijn laten. De situatie was zo dreigend dat er zelfs waarschuwingsschoten werden gelost. Uiteindelijk werd besloten dat de betogers er toch langs mochten en daarmee was de kou uit de lucht.

Vanmorgen maakte het kantoor van de president bekend dat de wederzijdse terugtrekking bij Zolote voorlopig van de baan is. De rebellen blijven hier aanvallen, terwijl de afspraak is dat er eerst een rustige week moet zijn geweest voordat sprake kan zijn van terugtrekking. De veteranen en het Nationaal Korps zien de terugtrekking als een capitulatie van het Oekraïense leger, vooral ook omdat president Zelenski wil dat het leger zich straks overal terugtrekt van de frontlijn.

Het plan-Steinmeier gaat uit van het houden van verkiezingen in de bezette gebieden. Zijn dit eerlijke verkiezingen, dan volgt verregaande autonomie voor deze gebieden. Dan moeten wel eerst de Russische soldaten weg zijn, de rebellen moeten de wapens neerleggen en Oekraïne moet weer de controle over de hele grens met Rusland krijgen.

Akkoord gaan met het plan-Steinmeier is een voorwaarde van de Russische president Vladimir Poetin om weer te gaan praten met de Oekraïense president Volodimir Zelenski, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: