zondag 20 oktober 2019

Akkoord over plan-Steinmeier al in juli bereikt

Oekraïne blijkt al in juli te hebben ingestemd met het plan-Steinmeier. Dat was tijdens een bijeenkomst in Parijs van de adviseurs van de Normandische Vier, de leiders van Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk. Tot nu toe was alleen bekend dat president Volodimir Zelenski op dinsdag 1 oktober bekend maakte dat hij het plan-Steinmeier steunt dat uitgaat van verkiezingen in de door de separatisten bezette gebieden, gevolgd door verregaande autonomie.

Een brief van Zelenski's stafchef Andriej Bohdan aan oud-president Leonid Koetsjma verschaft meer duidelijkheid. Koetsjma is hoofdonderhandelaar namens Oekraïne in Minsk. Uit de brief blijkt dat de bijeenkomst op ambtelijk niveau van 12 juli in Parijs beslissend is geweest. Daarna werd een document opgesteld, gedateerd 16 juli, waarin het voornemen is vastgelegd om tot een 'speciale status' - lees: autonomie - voor de bezette gebieden te komen en om het plan-Steinmeier uit te voeren.

In een bijlage bij het bewuste document wordt aangegeven dat nadere afspraken nodig zijn voor wat die speciale status precies gaat inhouden, hoe het plan-Steinmeier wordt uitgevoerd, hoe de verkiezingen georganiseerd worden en op welke voorwaarden amnestie wordt verleend aan de separatisten.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: