donderdag 22 februari 2024

Poolse premier wijst overleg op grenspost af

De Poolse premier Donald Tusk is niet van plan om naar de Pools-Oekraïense grens af te reizen om de problemen met de blokkades van boze boeren en vrachtwagenchauffeurs op te lossen. De Oekraïense president Volodimir Zelenski had hem dat gevraagd, maar Tusk vindt dat zo'n bijeenkomst op een grensovergang puur symbolisch is en geen oplossing biedt. 

Hij heeft volgens het nieuwsplatform Onet het tegenvoorstel gedaan om volgende week woensdag in Warschau te overleggen. 'Aan Oekraïense kant begrijpen ze ook wel dat het beter is om over de technische details te overleggen. We hebben concrete voorstellen nodig om de problemen met de Europese markt en de landbouw op te lossen. Aan symboliek hebben we niets.'

Tusk zegt dat ook op Europees niveau gesproken moet worden over de problemen die de tijdelijke vrijhandel met zich meebrengt, waardoor Oekraïense transportbedrijven goedkoper kunnen werken en goedkope Oekraïense landbouwproducten de markt verstoren in de Europese Unie. De Poolse premier spreekt er morgen over met Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie.

Bron: European Pravda, foto: Donald Tusk op Facebook

1 opmerking:

christof conings zei

tusk kan dit makkelijk oplossen als hij de poolse handelaren en opkopers van oekrains graan verplicht om een marktconforme prijs te betalen op straffe van het verschil te moeten bij betalen in een fonds ter ondersteuning van de landbouw . Geen oneerlijke concurrentie meer . Waar een wil is is een weg . Poolse truckers die tegen OEkrainse transporteurs zijn hebben recht en reden als ze ook goederen tot aan het front brengen en niet alleen tot juist over de grens waar het veilig is anders protesteren maar niet hinderen .