dinsdag 6 februari 2024

ISW: Dmitri Medvedev pakt elke strohalm vast

Afgelopen december verkondigden de Russische president Vladimir Poetin en andere hoge regeringsfunctionarissen dat Rusland en de Europese buurlanden Oekraïne zouden kunnen opdelen, waarna er alleen een 'onafhankelijk' Oekraïne overblijft binnen de grenzen van de huidige provincie Lviv. Dit zou historisch gezien verantwoord zijn. Het verhaal ging er bij een aantal extreem-rechtse partijen in Centraal-Europa in als koek.

Dit verhaal is nu ook weer opgepakt door Dmitri Medvedev, constateert het Institute for the Study of War (ISW). De Zo wijst de voormalige Russische president op vermeende Europese plannen om een spoorlijn vanuit Spanje tot aan de Oekraïense stad Lviv aan te leggen. Dat zou volgens Medvedev er op wijzen dat het Westen Lviv ziet als 'de nieuwe hoofdstad van Oekraïne binnen de grenzen van de provincie Lviv' na de oorlog. 

Onzin, volgens het ISW, dat er op wijst dat Medvedev dit schrijft op zijn Engelstalige account op X (Twitter) en niet op zijn Russischtalige Telegram-account. De boodschap: Oekraïne is geen echt land. Dit soort boodschappen is enkel bedoeld om de Westerse militaire steun voor Oekraïne af te remmen en de acceptatie dat Oekraïne de bezette gebieden op moet geven om een einde te maken aan de oorlog.

Bron: ISW, foto: TASS

Geen opmerkingen: