maandag 19 februari 2024

Poolse boeren proberen treinverkeer lam te leggen

Met pogingen van Poolse boeren om het treinverkeer met Oekraïne te stil te leggen is een nieuw hoofdstuk begonnen in hun strijd tegen goedkopere landbouwproducten uit het buurland. Boeren probeerden gisteren het treinverkeer bij de grensovergang Jahodin-Dorohusk tegen te houden. De politie greep in en wist een blokkade te voorkomen. Wel is het vrachtverkeer hier helemaal stilgelegd.

Vandaag meldde het Oekraïense spoorwegbedrijf Oekrzaliznitsja dat boeren hadden getracht om het treinverkeer van Kyiv naar Chelm te verhinderen. Ook hier greep de Poolse politie in. 

President Volodimir Zelenski vindt dat het hoog tijd wordt om een oplossing te vinden. 'Dit is niet zomaar iets', zei hij vanavond in zijn dagelijkse videoboodschap. Volgens Zelenski gaat slechts 5 procent van de Oekraïense landbouwproducten naar Polen. Daarom gaat het hier niet om het graan, maar om de politieke wil om een oplossing te bedenken. 

De Poolse boeren hebben door het hele land zo'n 250 blokkades. Niet alleen van grensovergangen met Oekraïne, maar ook van snelwegen. Er is sprake van dat de boeren hulp krijgen van boeren uit Nederland, Duitsland en Frankrijk.

Bron: European Pravda

Geen opmerkingen: